De 8 mijlpalen van Glasaal Volendam

augustus 20th, 2018 Posted by Blog No Comment yet

De visie waarmee Glasaal Volendam tot de productie van glasaal gaat komen, is samengevat in onze mijlpalen. Het onderzoek wat plaatsvindt in de proeffaciliteit in Volendam, valt volledig binnen deze structuur. De mijlpalen zijn afgelopen jaren ontwikkeld en worden continue aangescherpt en geoptimaliseerd. Tijdens de laatste aandeelhouders vergaderingen, hebben de onderzoekers aan de hand van deze mijlpalen de voortgang besproken. In dit bericht, nemen u mee voor een korte rondleiding door onze mijlpalen:

Mijlpaal 0: Kwaliteit vrouwtjes
Larven krijgen een rugzakje mee van de moeder waar ze de eerste twee weken van hun leven op moeten teren. Dit rugzakje is rechtstreeks afkomstig van de lichaamsreserve van de moeder. Alleen als deze reserve in juiste mate en samenstelling aanwezig is, kan het eitje van goede kwaliteit zijn.

Mijlpaal 1: Dieren geslachtsrijp
Palingen in gevangenschap zijn onvruchtbaar. Glasaal Volendam heeft een ivf-behandeling waarmee de palingen alsnog geslachtsrijp gemaakt kunnen worden. Deze behandeling moet optimaal zijn voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Mijlpaal 2: Massale bevruchting
Als de paling geslachtsrijp is, wordt de kuit en hom verzameld. Hierna moeten de miljoenen eitjes bevrucht worden door de kuit en hom te mengen. Als dit in de juiste omgeving gebeurd, kunnen de eitjes massaal bevrucht worden.

Mijlpaal 3: Massaal uitkomen van de eieren
Slechte waterkwaliteit is oorzaak nummer 1 voor het afsterven van eitjes. Het is zaak om de eitjes in de juiste omgeving te houden, zodat vrijwel elk bevrucht eitje een larve kan voortbrengen. Als we hiertoe in staat zijn, kunnen we meer experimenten met larven uitvoeren en komen we sneller tot resultaat.

Mijlpaal 4: Overleven tot 6dph (zes dagen na uitkomst van de eitjes)
Bij Glasaal Volendam waren er in het verleden veel larven die het leven lieten gedurende de 3de nacht. Vaak was er nog geen procent over. Deze sterftegolf moet Glasaal Volendam slechten om efficiënt larven te kunnen kweken. Tijdens de laatste groep dieren, hebben we dit voor elkaar gekregen.

Mijlpaal 5: Overleven tot 14dph (veertien dagen na uitkomst van de eitjes)
De larve leeft de eerste twee weken op de voedselvoorraad die in de eidooier aanwezig is. Daarna moeten de dieren voor zichzelf zorgen. Om uit te zoeken welk voer geschikt is voor de larven, moeten we voldoende larven hebben waar we voedingsexperimenten mee kunnen uitvoeren. Dit is mijlpaal 5.

Mijlpaal 6: Metamorfose naar wilgenbladlarve
Op het moment dat de larven het juiste voer eten, zijn ze in staat om uit te groeien tot wilgenbladlarve. Deze mijlpaal bestaat dus vooral uit het vinden van de juiste voeding om de larven langer in leven te houden en te laten groeien. Daarnaast is waterkwaliteit ook een belangrijke factor in deze stap.

Mijlpaal 7: Metamorfose naar glasaal
Een wilgenbladlarve heeft naar schatting een jaar nodig om uit te groeien tot het formaat waarop ze kan transformeren naar glasaal. Op dit moment bestaat het idee dat wanneer de juiste voeding gevonden is, het uit laten groeien van de wilgenbladlarve tot glasaal weinig nieuwe barrières opwerpt. Als we deze mijlpaal hebben voltooid, hebben we een ongekend grote stap gezet richting de commerciële kweek van glasaal. Nu wordt het onze taak om onze activiteiten op te schalen en de Nederlandse palingkwekerijen daadwerkelijk van pootgoed te gaan voorzien: het échte werk kan beginnen!

The comments are closed.

Top