Eet je bord leeg, jij moet nog groeien!

juni 3rd, 2021 Posted by Nieuws No Comment yet

De pasgeboren larven krijgen hun eerste maaltijd voorgeschoteld tijdens onze voerproeven

Na een kleine opwarmperiode waarin wij als team de nieuwe faciliteit hebben moeten leren kennen is de constante productie van pasgeboren larven weer begonnen. Wanneer een van de moeders haar eitjes loslaat en deze bevrucht worden, begint de eerste celdeling in het eitje en zal er twee dagen later een kleine palinglarve uitkomen. Op dat moment zijn de larven nog onderontwikkeld. Zo missen ze bijvoorbeeld nog ogen en een mond. Gedurende de eerste twee weken van hun leven kunnen ze daarom nog niet eten en gaat de ontwikkeling verder met behulp van grondstoffen uit hun dooier. In de foto’s hieronder is te zien hoe deze ontwikkeling eruitziet.

Na deze periode worden de larven verplaatst naar het systeem waar de voerproeven in kunnen worden uitgevoerd. Hier testen we verschillende diëten en behandelingen om zo de meest optimale strategie te vinden voor het bereiken van de volgende levensfase van de jonge palingen, de wilgenbladlarve (leptocephalus). Ten opzichte van vorig jaar hebben we inmiddels een flinke stap in de goede richting gemaakt. Bijvoorbeeld in het overlevingspercentage van de larve na twee weken. Twee jaar geleden was dit gemiddeld 0,05 procent en inmiddels is dit meer dan 5 procent (100 keer zo veel)! Bovendien, waar we eerst nog bijna geen inname van voer konden waarnemen tijdens de proeven zijn we nu zo ver dat we duidelijk eetgedrag zien en onder de microscoop het voer ook terug kunnen zien in de darmen van de larven (zie foto’s hieronder).

De volgende stap in ons onderzoek zal gericht zijn op de eerste groei van de larven als resultaat van het gegeten dieet. In andere woorden, kunnen wij ervoor zorgen dat de larven het voer kunnen verteren en omzetten in bruikbare grondstoffen voor hun verdere ontwikkeling.

The comments are closed.

Top