Glasaal Volendam – gaat het ze lukken?

augustus 24th, 2012 Posted by Blog No Comment yet

Na jaren van voorbereidingen probeert Glasaal Volendam BV op grote schaal glasaal te kweken uit larfjes. Peter van der Heijden van Wageningen University bezocht het kweekcentrum om vast te stellen welke vorderingen zijn gemaakt.

 

Glasaal Volendam BV is begin 2012 jaar begonnen met de laatste stap van een unieke innovatie: glasaal produceren in massaproductie uit een opkweekproces van larfjes. Glasaal Volendam heeft zich tot doel gesteld binnen 3 tot 5 jaar commercieel serieuze aantallen glasaal te gaan produceren. Dat zou de druk op de vangst van wilde glasaal voor palingkwekerijen verminderen, en daarmee het herstel van de palingbestanden bevorderen.

peter gm van der heijden

In het recente nummer van het Aquacultuur (2012, nr. 3), een tijdschrift van het Nederlands Genootschap voor Aquacultuur (NGVA), is het verslag te lezen van het bezoek van aquacultuurdeskundige Peter G.M. van der Heijden (Center for Development Innovation, Wageningen Universiteit) aan Glasaal Volendam. Hij zag dat het onderzoek slechts langzaam vordert.

 

Uitdagingen

Een grote uitdaging is de voortplanting  zelf. Tijdens zijn bezoek zag Van der Heijden enkele tientallen bakken waarin per bak twee of meer grote vrouwelijke schieralen en twee tot vier mannetjes waren geplaatst. De rijpe vrouwtjes hadden duidelijk uitpuilende buiken. De hoop was dat er bevruchte eieren zouden komen. Bevruchting is al enkele malen gelukt, maar helaas kwamen de eieren niet tot ontwikkeling.

Een tweede uitdaging is het vinden van geschikt voer voor de kieskeurige palinglarfjes. Men denkt in Volendam aan een cocktail van bij zeevis bekende larvenvoeren aangevuld met zeesneeuw (´Marine Snow`). Dat laatste is een cocktail van organische stoffen afkomstig van levend en dood plankton die in de zee op grote diepten zweeft,. Om Marine Snow te krijgen, werk Glasaal Volendam samen met de aquaria van Blijdorp en Burgers’ Zoo.

Lees het hele artikel van Peter van der Heijden: Glasaal Volendam – Gaat het ze lukken? (pdf-bestand, 5 blz., 1,3 mb)

 

Bron: Aquacultuur ( nr.3  juli 2012)

The comments are closed.

Top