Glasaal Volendam vernoemt palinglarven naar aandeelhouder

maart 11th, 2015 Posted by Blog, Nieuws No Comment yet

Door de Dichtbijredactie, Sandra van der Meulen (Witte Weekblad)

Glasaal larve Andre van zeven dagen oud, vernoemd naar aandeelhouder Andre Blokland.

VOLENDAM – Volendam Glasaal heeft een mijlpaal gerealiseerd door de afgelopen drie maanden driemaal glasaal larven te produceren in hun kwekerij aan de Morseweg in Volendam. Deze doorbraak is nu voor het eerst gerealiseerd waarbij meerdere records werden gebroken. Om dit te symboliseren en te vieren heeft Glasaal Volendam BV een geboortekaartje gestuurd naar al hun aandeelhouders met de vermelding dat zij vernoemd zijn.

‘We hebben de afgelopen drie jaar af en toe een aantal larven gehad, maar we kregen niet exact te vinger achter het proces en konden dit proces dus ook niet optimaliseren’, aldus Bastien Debeuf, aquamanager bij Glasaal Volendam. ‘Het was heel hard werken, maar ook veel stilstaan. Nu hebben we echter niet alleen in korte tijd achter elkaar drie keer larven gekregen, maar was de laatste ‘batch’ larven ook veruit de grootste tot nu toe en leven de larven al meer dan zeven dagen, wat ook een record is.’

Geboortekaartje

Bestuursvoorzitter Cees Zwarthoed vult Bastien aan: ‘Onze aandeelhouders hebben veel geduld moeten hebben voordat deze fase bereikt is. Voor ons staat vast dat wij als Glasaal Volendam een lange adem nodig hebben om onze droom te realiseren. Daarom hebben wij alle aandeelhouders vernoemd en hun een geboortekaartje gestuurd. Deze mijlpaal is een essentiĆ«le randvoorwaarde om voedingsexperimenten te gaan doen zodat de larve kan groeien naar glasaal.’

Over Glasaal Volendam

De Volendamse startup Glasaal Volendam BV is opgericht om paling te reproduceren in een kweekomgeving. Deze onderneming wil hiermee de bedreigde diersoort helpen in stand te houden. De uitdaging voor deze startup is dat zij palinglarven ‘aan het eten’ krijgen, zodat deze kunnen doorgroeien tot glasaal. Wanneer dit glasaal is geworden is dit een gewild commercieel product.

In 2012 is er een kweekfaciliteit gebouwd in Volendam, met hulp van investeerders en subsidie van het Europees Visserijfonds, het Ministerie van el&i en de Provincie Noord-Holland.

The comments are closed.

Top