Japanse paling op lijst bedreigde diersoort

augustus 9th, 2014 Posted by Blog, Nieuws No Comment yet
Paling speelt een belangrijk onderdeel van de Japanse eetcultuur, met vele restaurants die gegrilde paling servere

Paling speelt een belangrijk onderdeel van de Japanse eetcultuur, met vele restaurants die gegrilde paling servere

Opvallend nieuws over de Japanse paling. Waar er in Europa en Nederland voor het eerst sinds jaren weer een stijging van glasaal werd gemerkt in het voorjaar, zijn er aan de andere kant van de wereld heel andere ontwikkelingen. Het is duidelijk dat 1 zwaluw nog geen zomer maakt en dat we – ook in Europa – samen hard moeten blijven werken voor vooruitgang in het reproductieproces om de paling voor de toekomst te redden.

Japanse paling is nu geclassificeerd als “bedreigd” ten gevolge van het verlies van leefomgeving, overbevissing en andere factoren. De zoetwater paling, die ook Unagi worden genoemd, werden toegevoegd aan de internationale bedreigde diersoortlijst om de beweging te versnellen van de ‘farming’ van de dieren in kwekerijen.

Japan is de grootste verbruiker van paling wereldwijd, waar ze vaak worden gegeten als een geroosterde lekkernij in de zomer. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen, en worden ook gebruikt vanuit de Chinese geneeskunde. De Internationale Unie van natuurbehoud vertelt dat de aalpopulatie over de afgelopen 30 jaar is gedaald met maar liefst 90%.

Andere soorten van de paling worden ook geconfronteerd met verschillende niveaus van dreiging als gevolg van schade aan hun leefomgeving en overbevissing. “We moeten de snelheid verhogen van inspanningen om grootschalige aalproductiesystemen te bouwen”, zei de Japanse minister van Landbouw Yoshimasa Hayashi. Als we dit niet doen is er een zeer hoog risico op uitsterven.

De heer Hayashi zei ook dat hij weinig keus had, omdat Japanse vissers babypaling blijven vangen. Inspanningen van de Japanse regering om kweekfaciliteiten en palingboerderijen op te zetten hebben nog te weinig vooruitgang geboekt als gevolg van de ‘ingewikkelde migratiepatronen’ van de paling tijdens het paaien in afgelegen gebieden van de oceaan.

Experts zeggen ook dat er andere factoren zijn die zorgen voor de slinkende palingaantallen: barrières langs waterwegen, vervuiling en veranderingen in de oceaanomstandigheden.

The comments are closed.

Top