Oud Minister Verburg bezoekt paling onderzoekscentrum Leiden

oktober 30th, 2010 Posted by Nieuws No Comment yet

Oud Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bracht op 27 oktober 2010 een bezoek aan het onderzoeksinstituut Cell-Observatory van de Universiteit Leiden. De onderzoekers bekijken hoe de aal zich in gevangenschap kan voortplanten. Dit is van groot belang voor het kweken van paling. In Volendam begint binnenkort de eerste experimentele glasaalkwekerij waar met de kennis en ervaring van het onderzoek in Leiden en met hulp van het Innovatienetwerk van LNV de palingkweek verder wordt onderzocht en uitgeprobeerd.

In Leidse laboratoria plant de aal zich reeds voort. Het is echter nog niet gelukt om de in gevangenschap geboren larfjes uit te laten groeien tot glasaaltjes. Minister Verburg van LNV hoopt dat dit binnen een aantal jaar wel zal lukken. Verburg bracht onder grote belangstelling van de pers een bezoek aan het onderzoeksinstituut Cell-Observatory van de Universiteit Leiden. Visfysioloog Guido van den Thillart en moleculair celbioloog Herman Spaink praatten haar bij over de laatste ontwikkelingen.

Nederland blijkt, met Denemarken en Japan, voorop te lopen in het onderzoek naar voortplanting van aal in gevangenschap. Op de ´aalfaciliteit´ in Leiden laat men paling continu zwemmen in glazen buizen, waarmee de tocht naar de natuurlijke paaiplaatsen in de Sargassozee wordt nagebootst. De hormoonproductie van de palingen wordt gestimuleerd en op een constant peil gehouden door implantaten (´namaakhypofyses´).

Leiden is al zover dat er palinglarfjes geproduceerd kunnen worden, maar vervolgonderzoek moet duidelijk maken hoe deze larfjes kunnen overleven. Vervolg- en toegepast onderzoek zal voor een groot deel plaats moeten gaan vinden in Volendam, daarom was het niet toevallig dat Verburg in Leiden werd begeleid door mensen uit de Volendamse politiek en Volendamse ondernemers.

De provincie Noord-Holland, ZF Screens (doet onderzoek naar het beïnvloeden van reproductie van vis), Innofisk, het Europese Pro Eel en Volendam Glasaal BV (dat VIP-subsidie heeft gekregen) zullen daarbij een rol spelen.

Bron visserijnieuws.nl

The comments are closed.

Top