Uit ondernemersmagazine Regiozaken: Glasaal Volendam BV in blijde verwachting…

oktober 19th, 2011 Posted by Nieuws No Comment yet

Nieuw Volendams bedrijf optimistisch over kweek paling

Waar beter dan in Volendam kan de kraamkamer voor paling gevestigd zijn. Met een lange geschiedenis van palingvisserij zijn dorp en vis met elkaar verbonden. Maar wat als er straks geen paling meer is? Dat mag niet gebeuren, vonden een aantal Volendammers. Zij zochten contact met enkele wetenschappers uit Leiden en deze samenwerking resulteerde in Glasaal Volendam BV. Onlangs kwamen in de kantine van sporthal De Opperdam een groot aantal belangstellenden bij elkaar voor een presentatie van het bedrijf Glasaal Volendam.

Het doel van de avond was volgens bestuursvoorzitter Cees Zwarthoed ‘de bezoekers te inspireren en te motiveren om te investeren in ons bedrijf.’ Paling laat zich, zoals veel vissoorten, moeilijk voortplanten in een kweekomgeving. Tot nu toe worden hiervoor glasaaltjes uit zee gevangen en in een kwekerij grootgebracht tot paling. Maar het aantal glasaaltjes neemt sterk af. Daarom wordt al jarenlang onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de paling vanaf eitje tot volwassen vis te kweken. Ook bij de universiteit van Leiden. Een van de sprekers op de avond, bioloog Guido van den Thillart, verdiept zich al jaren in deze, zoals hij het zelf noemt, intrigerende vissoort.

Een vis die zo’n 6000 kilometer zwemt naar de Sargassozee om daar te paaien, eitjes te leggen, en daar waarschijnlijk ook sterft. De larfjes laten zich vervolgens meevoeren door de Golfstroom naar Europa, een tocht van ca 1 jaar. Ongeveer vijftien jaar later vangt voor hun dan de terugtocht naar de Sargassozee aan.

Larven

Dankzij al die onderzoeken lukt het nu om paling in een kweekopstellling eitjes te laten leggen en deze uit te laten komen. De grote uitdaging waar de wetenschap nu voor staat is: hoe vinden we het juiste voer om deze larfjes ook op te laten groeien? Dit gaat nu in Volendam uitgezocht worden. Aan de Morseweg is een groot bedrijfspand ingericht, met verschillende bassins waar met verschillende soorten voer getest gaat worden. Hierin wordt nauw samengewerkt met bijvoorbeeld Burgers Zoo, Oceanium Blijdorp. Gesteund door subsidies, tot eind 2014, van het ministerie van EL&I (voorheen LNV), Provincie Noord-Holland en de EU.

Omdat palingen maar eenmaal per jaar eieren kunnen leggen, komen er ook Nieuw-Zeelandse palingen in Volendam. Daar zijn de seizoenen tegengesteld aan hier en zo is men het hele jaar verzekerd van larven. De larven worden in twee quarantaineruimtes gehouden in water uit de Oosterschelde dat precies 16,5 graden is. Zo worden ziektes voorkomen. Want waar Glasaal Volendam BV ook voor staat, is het zo min mogelijk gebruik van hormonen of medicijnen van welke aard dan ook.

Juiste voer

Dankzij de subsidies en de ongeveer veertig aandeelhouders die er al zijn, heeft het bestuur alle rekeningen voor de inrichting van het pand aan de Morseweg kunnen betalen. Voor een sluitende begroting tot eind 2014 is echter nog een bedrag nodig.

De voorzichtige prognose van het bestuur als de doorbraak volgt zijn fantastisch te noemen. Bestuur, manager  Andries Zwaga en wetenschappers  zijn van één ding overtuigd: het is geen kwestie van óf ze het juiste voer gaan vinden, maar wanneer

 

Bron: Regiozaken

The comments are closed.

Top