Visserijnieuws – doorbraak in aalkweek in Bologna

juli 26th, 2013 Posted by Blog No Comment yet

Doorbraak in aalkweek

 

 

Palinglarven eten actief

zaterdag, 06 juli 2013

LONDEN – De Italiaanse universiteit van Bologna is er als eerste in geslaagd om palinglarven actief te laten eten.

Het grote palingnieuws werd vorige week door Michaela Mandelli bekendgemaakt op de internationale Paling Conferentie van het Institute of Fisheries Management in Londen.

Het produceren van palinglarven in gevangenschap lukte al langer, ook bij Glasaal Volendam. Maar de voortplanting blijft steken omdat de larven tot voor kort niet of nauwelijks aten en dus direct weer dood gingen. De universiteit van Bologna is het nu gelukt om de palinglarfjes actief te laten eten, zonder ze kunstmatig te voeden.

De Italiaanse universiteit maakte vorig jaar al grote stappen voorwaarts, toen het lukte om 50-70 procent van de vrouwelijke palingen in gevangenschap 150.000 – 600.000 eitjes te laten produceren. Nu de larfjes actief eten, stijgt ook het aantal dagen dat de larfjes in leven blijven. Verder onderzoek blijft nodig, want het is nog niet gelukt de larven veel langer dan twee weken in leven te houden.

Tijdens het congres, waar dertien landen aan deelnamen met bijna tweehonderd vertegenwoordigers uit wetenschap, ngo’s en sector, stonden de barrières voor de migratie van paling centraal. Er werd bepleit dat een gecoördineerde, Europese aanpak nodig is om het opgroei- en leefgebied in zoet water en zogeheten wetlands weer toegankelijk te maken en zo het aalherstel en een duurzame toekomst van de paling te bevorderen.

Willem Dekker, Nederlandse palingwetenschapper in Zweedse dienst, toonde een grafiek waaruit duidelijk wordt dat de glasaalintrek sinds 2010 weer toeneemt. Uiteraard te vroeg om nu al harde conclusies te trekken, maar Dekker benadrukte dit positieve resultaat, en dat de Europese aalmanagementplannen een goede manier zijn om gestructureerd te werken aan het aalherstel.

 

 

P.S.

Wij zijn inmiddels in contact getreden met de heren in Bologna en hebben een videoconference gepland op 31 juli a.s. Een bezoek naar Bologna staat voor september op de agenda door Bastien Debeuf en Jan Kwakman van Visgroothandel Mooijer-Volendam BV.

Doel is het uitwisselen van kennis en mogelijk tot een samenwerkingsverband te komen.

Wij houden u op de hoogte.

 

 

 

Glasaal Volendam

 

 

The comments are closed.

Top