Nieuwsbrief december 2022

Het jaar 2022

2022 was een goed jaar voor Glasaal Volendam BV. Ons biologen-team is erin geslaagd om larven van de Europese paling door te kweken vrijwel tot aan het wilgenbladstadium, een unieke prestatie. Bestuur en Raad van Commissarissen van Glasaal Volendam BV wensen alle aandeelhouders, certificaathouders en sympathisanten gelukkige kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar, met dank voor de voortdurende steun aan onze risicovolle operatie en in het vertrouwen dat het ons zal lukken om de kweek van glasaal rond te krijgen.

Nico M. van Straalen, bestuursvoorzitter

Nieuw personeelslid

Per 1 oktober van dit jaar hebben we een vijfde staflid aangetrokken, Dinis Tomé Cardoso. Hij vervult de functie van aquacultuur-assistent. Hij is verantwoordelijk voor controle op waterkwaliteit, afrijpen van de palingen, desinfectie, voeren van de larven en het schoonhouden van de tanks, kortom alle dagelijkse werkzaamheden in de kweekfaciliteit. Dinis heeft zijn proeftijd achter de rug, hij heeft nu een contract van een jaar.

Hoe kijkt hij terug op de afgelopen leerperiode? “Small victories every day” zegt hij. “Ik leerde elke dag iets nieuws en nu beheers ik alle werkzaamheden”. Dinis past goed in het team en neemt de biologen veel werk uit handen. De kweek van larven is namelijk erg arbeidsintensief, omdat vaak voeren erg belangrijk blijkt te zijn. De biologen werken continu door, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en ook in het weekeinde. Dat is alleen vol te houden als je voldoende handen hebt en dat hebben we nu. Dinis is afkomstig uit Portugal en heeft gestudeerd aan een bekend instituut voor zeeonderzoek, de universiteit van Leiria in Peniche, een belangrijke vissershaven aan de Atlantische kust. Hij werkte eerder voor een zeeaquarium in Tenerife.

Het bestuur heeft besloten om het personeel met een vijfde persoon uit te breiden om het proces van de kweek van glasaal te versnellen. Met Dinis erbij kunnen we parallelle proeven doen met verschillende voertypes en behandelingen om sneller de doorgroei van leptocephalus naar glasaal te realiseren.

12 december 2022